Το γραφείο μας αναλαμβάνει την τέλεση κηδειών και μνημοσύνων, με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, σεβασμό και ευαισθησία απέναντι στους πελάτες μας, και την απώλεια που βιώνουν. Είμαστε στη διάθεσή σας οποιαδήποτε στιγμή μας χρειαστείτε, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Χρήσιμες συμβουλές



Πρώτες αντιδράσεις σε περίπτωση θανάτου | Γραφείο Τελετών Πατέλης, ΚέρκυραΗ απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα δυσάρεστο γεγονός, όπου λογικό είναι η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να απουσιάζουν. Γι' αυτό το λόγο, παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα και τις πρώτες ενέργειες που απαιτούνται σε ένα τέτοιο γεγονός.

Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει σε περίπτωση θανάτου είναι η πιστοποίηση θανάτου είτε από ιδιώτη ιατρό, είτε από ιατρό εφημερεύοντα σε νοσοκομείο.

Ένας θάνατος μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Είναι πιθανόν να συμβεί στο νοσοκομείο ή στο γηροκομείο, αλλά ακόμα και στο σπίτι, στο δρόμο κλπ. Οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν εξαρτώνται από τον τόπο, τις συνθήκες και το είδος του θανάτου. Είναι σημαντικό εάν ο θάνατος ήταν αιφνίδιος ή όχι, αλλά ακόμα και το αν προήλθε από φυσικά αίτια. Όλα αυτά διαφοροποιούν τις διαδικασίες πιστοποίησης του θανάτου.

Περίπτωση θανάτου στο σπίτι

Σε περίπτωση που ο θάνατος συμβεί στο σπίτι, μετά τη σύνταξη του Πιστοποιητικού θανάτου από το γιατρό, τηλεφωνήστε ή επισκεφθείτε απευθείας το γραφείο μας. Εμείς θα μεριμνήσουμε για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, θα ελέγξουμε την ορθότητα του Πιστοποιητικού θανάτου, θα τακτοποιήσουμε όλες τις λεπτομέρειες για την παραλαβή της σορού και θα σας πληροφορήσουμε σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.


Περίπτωση θανάτου στο νοσοκομείο ή την κλινική ή το γηροκομείο

Σε περίπτωση που ο θάνατος συμβεί στο νοσοκομείο, ή σε κλινική, ή σε κάποιο κοινωνικό ίδρυμα (π.χ. Γηροκομείο), χρειάζεται να υπάρχει κάποιος συγγενής Α' βαθμού με την ταυτότητα τη δική του, αλλά και του αποβιώσαντα, για να την επιδώσουν στο γιατρό του ιδρύματος προς σύνταξη του Πιστοποιητικού θανάτου. Μετά τη σύνταξη του πιστοποιητικού, τηλεφωνήστε ή επισκεφθείτε απευθείας το γραφείο μας.


Περίπτωση αιφνίδιου θανάτου που προέρχεται από ατύχημα (τροχαίο, αυτοκτονία κλπ)

Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό θα ήταν να καλέσετε αμέσως το γραφείο τελετών, για να σας απαλλάξει από τις πρόσθετες διαδικασίες που απαιτεί ο νόμος, όπως για παράδειγμα το κάλεσμα της αστυνομικής αρχής, της εγκληματολογικής υπηρεσίας, του ιατροδικαστή κλπ.


Εφόσον καλέσετε το γραφείο τελετών, ο θανών θα πρέπει να μεταφερθεί στο νεκροτομείο για την διεξαγωγή νεκροψίας από τον Ιατροδικαστή. Ο Ιατροδικαστής, αφού προβεί σε γνωμάτευση, θα εκδώσει Πιστοποιητικό αιτίας θανάτου, το οποίο κείμενο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Η Ιατροδικαστική γνωμάτευση είναι σε αυτή την περίπτωση ένα απαραίτητο έγγραφο για την οικογένεια του θανόντος, γιατί μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενους δικαστικούς αγώνες (τροχαία ατυχήματα), καθώς και σε ασφαλιστικές εταιρείες, όπου απαιτείται η ιατροδικαστική έκθεση, και όχι η απλή γνωμάτευση ενός ιατρού.


Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, αφού καλέσετε το γραφείο μας, θα χρειαστούμε από εσάς μόνο την ταυτότητα ή το διαβατήριο του θανόντος, ρούχα, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, αν υπάρχουν, και όλα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουμε εμείς.

Οι ακόλουθες ενέργειες είναι η δήλωση του θανάτου στο Ληξιαρχείο και η έκδοση Άδειας ταφής και Ληξιαρχικής πράξης θανάτου, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση, όπως για παράδειγμα η διακοπή της σύνταξης και η είσπραξη εξόδων κηδείας από τον ασφαλιστικό φορέα.

Επίσης, πρέπει να προσκομιστούν στο Κοιμητήριο τα απαραίτητα έγγραφα και, εφόσον υπάρχει οικογενειακός τάφος, μας δίνετε τα στοιχεία του και πραγματοποιούμε την ταφή εκεί, αφού έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την τελευταία ταφή.

Σύμφωνα με τους νόμους του κράτους, ο ενταφιασμός επιτρέπεται μετά την πάροδο 12 ωρών από τη στιγμή του θανάτου. Μετά την τελετή σας ενημερώνουμε για τις επόμενες διαδικασίες που θα πρέπει να διεκπεραιώσετε.